10 Ekim 2012 Çarşamba

İNSAN ZALİM VE CAHİLDİR - 4

Ön bilgi: Bilindiği gibi insanın Allah'a en yakın olduğu an secde anıdır ve secde pozisyonu herkesçe malumdur. Baş yerde, arka bölüm ise yüksektedir.

*****

Peygamber efendimiz, Hz.Ali'nin babası olan ve ehl-i beytinden iman etmeyen bir kaç kişiden biri sayılan amcası Ebu Talip'in yanına gider ve onu tekrardan İslam'a davet eder. Ebu Talip bu ısrar karşısında artık içindekileri döker fütursuzca:

- Ya Muhammed! Ben senin hak peygamber, son peygamber olduğunu biliyorum. İslam'ın son ve gerçek din olduğunu, Kur'an-ı Kerim'in en son ve en doğru kutsal kitap olduğunu da biliyorum. Ama siz secdeye gidiyorsunuz ya... İşte ben "Ebu Talip'in arkası başından yüksekte kaldı" dedirtmem kendime...

diye cevap verince Peygamber efendimiz hiçbir cevap vermeden dönüp gider.

Burada iki husus vardır:

1-) Ebu Talip'in cevabı aslında NEFİS olayının altında bencillik ve kibirin olduğunu anlatmaktadır. Şüphesiz ki bu cevabı ona nefsi verdirmiştir. Yani nefisin varacağı son istikametin bu olduğundan bahsedilmektedir.

2-) Peygamber efendimiz bu cevap karşısında sükut etmiş ve dönüp gitmiştir. Burada da "nefsi bu dereceye varmış bir insana artık hiçbir nasihatin işlemeyeceği" gerçeği ortaya konulmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder