3 Ekim 2012 Çarşamba

BANANE?

Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi, yaşı ilerledikçe veli zatlardan olur. İnzivaya çekilir ve kendini tamamen ahirete adar. Kanuni de zaman zaman görüşmek ister ama nedendir bilinmez bir türlü görüşmek istemez süt kardeşi. Kanuni en son uzuuun bir mektup yazar. Gelen cevap kocaman bir kağıttadır. Kanuni kağıdı açınca büyük harflerle yazılmış kocaman bir BANANE? yazısı görür. Anlam veremez haliyle.

Ama Kanuni her fırsatta görüşme isteğini yineleyen mektuplar yazar süt kardeşine. En sonunda çabaları sonuç verir ve bir iskelede buluşurlar. Küçük bir kayığa atlayıp açılırlar denize. Kanuni mektuptaki BANANE'nin anlamını sorar ama cevap alamaz. Başka bir soruya geçer:

- Üstadım... Sen Allah dostu veli bir zat olmuşsun. Senin hayat görüşün, senin ufkun benimkinden çok daha açıktır. Hele deyiver bakalım, benim Osmanlı devletimin yıkılışı ne zamandır ve nasıl olacaktır?

Süt kardeşi beklemeden cevap verir:

- BANANE?

- Sevgili kardeşim. Nedir bu BANANE? Tekrar edip durursun...

- Sana, sen sormadan söylemiştim cevabı ama anlayamamışsın. Senin torunların her olumsuzluğa, her sıkıntıya, her dara düşmeye, her çaresizliğe BANANE? diyecekleri için Devlet-i Al-i Osman yıkılacaktır.

diye cevap verir...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder